Omul ca ființă socială și-a dorit întotdeauna să fie conectat cu semenii săi, doar  formele și frecvența relațiilor interumane fiind diferite în strânsă corelație cu avansul tehnologic al epocii. Era digitală în care trăim ne pune în față unei dualități, o componentă atractivă  care cuprinde comunicarea facilă, călătoriile rapide și accesul instant la informații și o componentă nocivă care înglobează comunicarea în scopuri distructive, manipularea, traficul de orice fel și sustragerea de informații. Astfel apare necesitatea fiecărui stat de a-și proteja cetățenii în fața noilor amenințări, prin crearea, utilizarea și dezvoltarea unor instituții specializate.

Summit-ul NATO de la Varșovia din 2016, când spațiul cibernetic a fost recunoscut  ca domeniu operațional care necesită aceeași abordare ca și în cazul spațiului aerian, terestru și maritim, a marcat începutul transformării mediului militar prin regândirea modalităților de contracarare a noilor forme ale războiului. Acțiunile militare în mediul electromagnetic și în spațiul cibernetic, deși sunt mai puțin vizibile și spectaculoase, sunt cele mai apropiate de realitatea unui conflict, fapt care necesită o abordarea distinctă a pregătirii specialiștilor din domeniile comunicații, tehnologia informației și apărare cibernetică.

Continuatoare a tradiției în pregătirea maiștrilor militari și subofițerilor, Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică a fost înființată în spiritul epocii în care trăim, ca dovadă a conștientizării importanței educației în ecuația noilor conflicte. Domeniile incluse în titulatură nu trebuie privite separat, abordarea întrunită fiind cea mai bună și poate singura alegere, iar acest lucru trebuie să devină o mentalitate.

Indiscutabil resursa umană este una extrem de importantă, dar la fel de importantă este și modelarea acesteia, acțiune care se dovedește a fi una complexă, mai ales că elevii sunt deja actorii mediului cibernetic. Accesul la informație, apartenența la rețelele sociale și diversele modalități de comunicare electronică vin „la pachet” cu anumite mentalități deja formate și cu multe așteptări. Limitarea sau chiar interzicerea accesului la smartphone sperie orice membru al tinerei generații, care nu mai concepe să existe fără acces la internet, la rețelele de socializare și la „memoria externă” accesată prin motoarele de căutare. Abordarea profesionistă a pregătirii, evidențierea pericolelor din mediile de acțiune și a ușurinței cu care o situație favorabilă se poate transforma într-una periculoasă au ca scop o schimbare de mentalitate și anume acceptarea unui compromis între accesul permanent, de mare viteză, de mare capacitate și securitatea, calitatea și punctualitatea comunicării.

Educaţia oferită în Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică reprezintă primul scut al luptătorului digital de mâine și totodată o nouă mentalitate a specialistului care va fi în măsură să lucreze în echipă cu personalul din instituțiile sistemului național de apărare.

Localizată în Sibiu, un oraș atrăgător din toate punctele de vedere și având la dispoziție facilităţi de instruire moderne, personal didactic specializat și un grup de conducere motivat, Școala Militară pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică își așteaptă cu nerăbdare viitorii elevi, dar și noii membri ai colectivului.

Comandantul Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică